Ποιος είναι Άγιος Βαλεντίνος και γιατί τον γιορτάζουμε;

Ποιος είναι Άγιος Βαλεντίνος και γιατί τον γιορτάζουμε;

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου έχει καθιερωθεί στην συνείδηση όλων μας, ως η ημέρα των ερωτευμένων.

Αλλά ποιος είναι Άγιος Βαλεντίνος και γιατί τον γιορτάζουμε;

Για πολλά ζευγάρια είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εκδηλώσουν την αγάπη τους, να ανταλλάξουν δώρα, λουλούδια και καρτούλες. Ενώ, πολλοί ερωτευμένοι τη θεωρούν μια καλή αφορμή για να εξομολογηθούν τον έρωτά τους. Αρκετοί απ’ εμάς ωστόσο, ερωτευμένοι ή μη δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Άγιος Βαλεντίνος και γιατί θεωρείται προστάτης των ερωτευμένων.
Παίρνοντας έμπνευση από την ημέρα λοιπόν, αποφασίσαμε να σας αφηγηθούμε την ιστορία του Αγίου που υπερασπίστηκε τόσο τον έρωτα, όσο και την πίστη του, με τη ζωή του.
Ο Βαλεντίνος σύμφωνα με το θρύλο, αν και ιστορικά δεν έχει διαλευκανθεί αν πρόκειται για ένα πρόσωπο ή δυο συνονόματους αγίους, ήταν ένας Ιταλός ιερωμένος που έζησε τον 3ο μ.Χ αιώνα. Την περίοδο εκείνη, Ρωμαίος Αυτοκράτορας ήταν ο Κλαύδιος ο Γοτθικός, γνωστός για τα αντιχριστιανικά του αισθήματα. Αν και γνώριζε καλά το νόμο και τις αντιλήψεις του αυτοκράτορα για τον Χριστιανισμό, ο Βαλεντίνος βοηθούσε με κάθε τρόπο Χριστιανούς και πάντρευε στρατιώτες, οι οποίοι βάση νόμου απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, με τις αγαπημένες τους. Όταν ο Κλαύδιος έμαθε τις πράξεις του, τον φυλάκισε αλλά δεν του επέβαλλε την ποινή του θανάτου, πιστεύοντας πως θα αλλαξοπιστήσει. Εκείνος όχι μόνο έμεινε σταθερός στα πιστεύω του, αλλά και προσπάθησε να μυήσει τον ίδιο το βασιλιά στο Χριστιανισμό. Η ενέργεια αυτή, εξόργισε τον αυτοκράτορα που τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ο Βαλεντίνος κατάφερε να επιβιώσει από το λιθοβολισμό, για να αποκεφαλιστεί εν τέλει στην πόλη Faminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169.
Σύμφωνα μ’ ένα δεύτερο μύθο, ο Βαλεντίνος ήταν επίσκοπος του Terni μιας πόλης της κεντρικής Ιταλίας. Καταδικασμένος σε κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω των φρονημάτων του, ήρθε κάποτε σε ρήξη με ένα πολύ γνωστό δικαστή της περιοχής, τον Αστέριο. Ο δικαστής προκάλεσε τον Βαλεντίνο, θέλοντας να θέσει την πίστη του σε δοκιμασία, να θεραπεύσει την τυφλή θετή του κόρη, με αντάλλαγμα οτιδήποτε επιθυμούσε. Ο Άγιος θεράπευσε το κορίτσι, που σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου ήταν η αγαπημένη του, στην οποία έγραφε ερωτικά γράμματα, υπογράφοντας ως “ο Βαλεντίνος σου”. Όταν ήρθε η ώρα να ζητήσει την αμοιβή του, ο Βαλεντίνος ζήτησε από τον Αστέριο να καταστρέψει μέσα σε τρεις ημέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που είχε και να βαπτιστεί Χριστιανός. Μπροστά στο θαύμα, ο Αστέριος όχι μόνο έπραξε όσα του είπε ο ιερέας, αλλά βάπτισε και όλη την οικογένειά του. Η αλλαγή του μεγάλου δικαστή ωστόσο, δυσαρέστησε έντονα τον αυτοκράτορα, με την δεύτερη ιστορία να έχει ακριβώς το ίδιο τέλος με την πρώτη.
Αν και η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει μέχρι σήμερα τον Βαλεντίνο ως Άγιο, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον γιορτάζει την ημερομηνία του θανάτου του, δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου.
Σήμερα ο Άγιος των ερωτευμένων γιορτάζεται σ’ όλο σχεδόν τον κόσμο και είναι μια μοναδική ευκαιρία για να εκδηλώσουμε τα συναισθήματά μας στους αγαπημένους μας και να τους χαρίσουμε δώρα από την καρδιά μας. Ευχόμαστε ολόψυχα να περάσετε την συγκεκριμένη μέρα με τους σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής σας και να μοιραστείτε μαζί τους μαγικές, ερωτικές στιγμές, που θα κάνετε καιρό να ξεχάσετε….

Online Ανθοπωλείο με Αποστολή Λουλουδιών στην Αθήνα και Αυθημερόν Παράδοση.

Τηλ.: 211 715 61 79

email: info@khloris.gr

Αλεξάνδρου Σούτσου 14, Κολωνάκι, Αθήνα, τ.κ.: 10671

Ωράριο καταστήματος: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 με 21:00, Σάββατο 10:00 με 19:00
Εορτές Σάββατο & Κυριακή ανοιχτά 10:00 με 21:00

Khloris

Flowers – Wedding – Events

Φόρμα Επικοινωνίας

Χρειάζεται να έχετε επί πλέον ενημέρωση ή κάποια διευκρίνηση;

Είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε!!

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Online Ανθοπωλείο με Αποστολή Λουλουδιών στην Αθήνα και Αυθημερόν Παράδοση.

Χρησιμοποιούμε τα απαραίτητα μόνο cookies για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του ιστότοπου μας, για να έχετε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης, για την εξατομίκευση περιεχομένου και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας στον ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε τη σελίδα